Psi - Kinologija

УПУТСТВО ЗА СУЂЕЊЕ С ЦИЉЕМ ОЧУВАЊА ЗДРАВЉА ПАСА

Главни задатак судије је да оцјењује пса према расном стандарду и да га гледа као потенцијалног одгојног пса за будуће генерације.То никада не смије чинити на штету добробити пса.

Главни задатак судије је да оцјењује пса према расном стандарду и да га гледа као потенцијалног одгојног пса за будуће генерације.То никада не смије чинити на штету добробити пса.
Vrijeme čitanja / Reading Time: 12 min

Одговорност судије је да буде упознат с расним стандардом као и са здравственим проблемима који се појављују код дотичне расе. Судија мора посебно обраћати пажњу на оне специфичне расне карактеристике, те никако претјеривати у објашњењу стандарда (нпр, превише затворени углови, превише кожних набора, превисоке јединке), а што би могло имати негативан учинак на здравље појединог пса. Важно је да се тенденције к претјеривању примијете прије него што имају прилику проузроковати здравствене проблеме.Ова упутства су резултат пописа који је настао из праксе опсежном сарадњом између кинолошких судија, расних клубова, осталих кинолошких клубова и ветеринарских организација.

THE DOG REPUBLIC / FOTO:http://www.fci.be/en/ & https://pixabay.com/

УПУТСТВО ЗА СУЂЕЊЕ С ЦИЉЕМ ОЧУВАЊА ЗДРАВЉА ПАСА

УВОД

Задатак судије за облик је да очува карактеристике сваке расе у оквиру одобреног расног стандарда. Другим ријечима, главни задатак судије је да оцјењује пса према расном стандарду и да га гледа као потенцијалног одгојног пса за будуће генерације.То никада не смије чинити на штету добробити пса.

Одговорност судије је да буде упознат с расним стандардом као и са здравственим проблемима који се појављују код дотичне расе. Судија мора посебно обраћати пажњу на оне специфичне расне карактеристике, те никако претјеривати у објашњењу стандарда (нпр, превише затворени углови, превише кожних набора, превисоке јединке), а што би могло имати негативан учинак на здравље појединог пса. Важно је да се тенденције к претјеривању примијете прије него што имају прилику проузроковати здравствене проблеме.Ова упутства су резултат пописа који је настао из праксе опсежном сарадњом између кинолошких судија, расних клубова, осталих кинолошких клубова и ветеринарских организација.

Кинолошке судије из земље и иностранства које суде на нашим изложбама, државним, међународним, клупским, или било којим другим активностима гдје се од судије тражи да оцјењују екстеријер паса, дужни су судити према расним стандардима одобреним од FCI-а. Поврх тога, ми тражимо од судије ради очувања и развоја расе да, осим специфичних расних карактеристика, што је више могуће такође узимају у обзир здравствене аспекте и добробит расе те да то јасно изразе у оцјенској листи пса. Уз важну напомену, да ки- нолошке судије нису ветеринари у изложбеном рингу, а чак када је судија и у приватном животу ветеринар, не тражимо да у рингу постављају дијагнозе, нити сумње на одређене болести већ да се опише наведени проблем и поступи по Правилнику, те обавијести мјеродавно тијело КСРС-а. Кинолошки судија може контактирати Повјеренство за знанствени рад приликом сваке нејасноће или проблема са којим се сусреће по први пут у изложбеном рингу.

Приликом суђења на изложбама одступања у погледу специфичног понашања расе не треба никад бити толерисано, те треба за собом повлачити дисквалификацију пса.

Судија мора бити свјестан чињенице да чистокрван пас с претјераним расним карактеристикама, које могу узроковати здравствене проблеме или проблеме у понашању и кретању, никад не може бити оцијењен оцјеном већом од „добар“, те стога никад не може добити кандидатуру за шампионат или титулу најљепшег пса расе.
Судија је дужан након суђења раса наведених у овом документу саставити кратак попис специфичних расних проблема на које је наишао током суђења.Тај попис ће у договору с расним клубовима бити кориштен за прилагођавање одгоја и промовисање здравља раса.Судије који суде на изложбама имају одговорност коју не треба потцјењивати. Од њих се очекује да преузму на себе ту одговорност.


ПРИМЈЕНА

Од посебне је важности да сваки судија настави судити позитивно као и досад те да бира за побједнике псе коректног расног типа и свеукупног квалитета, псе који утјеловљују идеалну слику расе према прихваћеном расном стандарду FCI-а. Оцјенска листа мора бити написана на позитиван начин, али важно је да буде прецизна и отворена по питању битних чињеница које се тичу здравља
и добробити пса уколико оне утичу на оцјену и/или пласман пса.

Као и досад, судија треба вриједновати оно што види током оцјењивања и пласирања пса, одступања морају бити кажњена према њиховој тежини, грешка не повлачи аутоматски за собом одређену оцјену. Претјеривања у тјелесној грађи и грешке које имају учинак на здравље пса озбиљније су него козметички недостаци. Од судија се тражи да узимају у обзир здравствене аспекте у већој мјери него досад, посебно при одлуци о додјели кандидатуре за шампионат. Исто тако треба судити и ријетко заступљеним расама како би се остварила добра и здрава одгојна политика.


ЗАХТЈЕВИ ЗА СВЕ ПСЕ

Од судија се тражи да обрате пажњу на сљедеће проблеме код СВИХ раса.Пси који показују ове проблеме, у већој или мањој мјери, пожељно је да буду оцијењени оцјеном „Добар“ и не могу никад добити више од оцјене „Врло добар“. Они се никад не могу квалификовати за кандидатуру за шампионат.


НЕСКЛАД У ГРАЂИ

У ставу и у кретању пас мора бити уравнотежен. Сви пси требају се кретати без проблема и сваки пас то мора показати у довољној мјери приликом суђења.

ДИСАЊЕ

Сви пси требају нормално дисати у ставу и у кретању. Посебна пажња стога треба бити посвећена претјеривањима која могу ометати здраво дисање:
• Врло гласно дисање и/или проблеми с дисањем који се могу чути
• Врло мале или стиснуте носнице или носнице прекривене кожом.

ЗУБИ

Зуби пса морају бити развијени у складу са стандардом. Посебну пажњу треба
посветити псима с претјеривањима везаним за чељусти и зубе, као што су:
• Преуска и слаба доња чељуст;
• Заврнути очњаци, понекад чак иду равно у непце;
• Изразито мали зуби;
• Чељусти које се не затварају.


ОЧИ

Сви пси требају имати јасне и суве очи без икаквих знакова упале. Посебну пажњу треба посветити псима с претјеривањима која могу узроковати иритацију очију, као што су:

• Претјерано велике и избуљене очи;
• Сувише лабави очни рубови и објешени очни капци;
• Видљива упала и/или сузне очи;
• Премале очи за дотичну расу и/или предубоко усађене очи.

ПРЕЛАБАВА КОЖА

Сви пси требају имати здраву кожу без икаквих знакова нелагоде. Посебну пажњу треба посветити псима с претјеривањима која могу узроковати иритацију коже као што су:

• Превише кожних набора и лабаве коже тако да су нос и/или очи прекривени кожом;

• На тијелу, удовима и глави превише лабаве коже.


ОБИЛНА ДЛАКА И УРЕЂИВАЊЕ


Длака не треба бити толико обилна да омета кретање и/или вид.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПСА

Све је уобичајеније да се расе, како у ставу тако и при кретању, презентују у рингу на подигнутом и затегнутом поводнику. То не само да не промовише добробит пса, него штавише омета и онемогућава природно кретање специфично за расу. Пас треба на лабавом поводнику на природан начин показати правилно кретање специфично за расу. Забрањено је вући пса горе за врат и/ или реп. Претјерану употребу средстава за дотјеривање (спреј за косу, пудер,
гел) не треба потицати. Излагач који се не придржава уобичајених правила за презентацију пса, треба напустити ринг, а пас неће бити оцијењен.

ГОЈАЗНОСТ

У посљедње вријеме све је више гојазних паса. И у изложбеном рингу присутни су пси који се не могу правилно кретати/дисати због превелике тежине.

Често је проблем погрешна исхрана, али узрок могу бити и недостатак вјежбе или здравствени проблеми. Кад судија више не може опипати ребра, кад се више не могу разазнати слабине и кад се пси више не могу правилно кретати/ дисати, ти пси не би требали никад добити оцјену „Одличан“.


ТЕМПЕРАМЕНТ И ПОНАШАЊЕ

Сви пси требају имати добар темперамент у изложбеном рингу, исто тако подесан за живот у данашњем друштву. Треба бити дозвољено понашање специфично за расу, али претјерана плашљивост, суздржаност или оштрина карактера нису пожељни. Агресивност или плашљиво понашање не требају никад бити толерисани током суђења расе и требали би резултирати дисквалификацијом таквих паса.

ПОПИС

Од изузетне је важности да сваки судија буде свјестан тога да он доприноси развоју одгоја и здрављу расе. Судије често стварају основу (позитивну или негативну) за развој расе. Стога молимо судије за кратак писмени извјештај о њиховим запажањима након суђења раса споменутих у овом документу. Ти резултати ће бити повратна информација за расне клубове и надлежна тијела КСРС-а, па ће они моћи добити увид у развој расе. Поред ове обавезе, судије би се требали осјећати слободнима да, и ако се то од њих не затражи, извијесте у писменом облику Кинолошки савез о раси за коју мисле да је њен развој на било којем подручју угрожен.

ПАЖЊА ВЕЗАНА ЗА ПОЈЕДИНЕ РАСЕ

Поред општих проблема који се могу појављивати код свих раса, важно је евидентирати проблеме специфичне за поједине расе, а ти проблеми су прикупљени и даље се прикупљају у сарадњи са расним клубовима и кинолошким судијама и надлежним тијелима КСРС-а.
Они укључују:

  1. Проблеми који имају велик утицај на здравље и добробит расе. Пси с тим проблемима не би требали никад добити оцјену „Одличан“ и/или кандидатуру за шампионат.
  2. Проблеми који би ширењем унутар расе могли убудуће узроковати проблеме за здравље и/или добробит паса. У начелу, пси с тим проблемима не би требали никад добити оцјену „Одличан“ и кандидатуру за шампионат.
  1. Проблеми који ће својим ширењем имати потенцијално негативне посљедице за расу. Важно је примјећене проблеме споменути у писаном извјештају о псима.

FCI група 1

ОВЧАРСКЕ И СТОЧАРСКЕ РАСЕ
О расама у FCI групи 1

Ова група се састоји од неколико радних раса за које је посебно битно складно кретање, те би такво и требало бити посебно цијењено.

Њемачки овчар
Чести проблеми у овој раси су:
• Нестабилно, уско и кривудаво кретање задњих ногу;
• Претјеране величине, претјеране тежине или премале снаге;
• Свака претјераност у типу.

Од Њемачког овчара се очекује да извршава свој посао, да каса балансирано и без муке. То је атлетски конструисан пас чији се пол (мушки/женски)мора јасно разликовати. Такође треба имати правилне углове задњих ногу без претјераности. Добро развијена бедра требају бити у балансу са предњим крајем и тијелом. Њемачки овчар би у свом понашању требао бити ментално стабилан, непристран, самоувјерен, драг, привржен и покоран.
ВЕЛШКИ КОРГИ КАРДИГАН
Чести проблеми у овој раси су:
• Неправилно кретање узроковано извртањем предњих ногу и превелике ротације скочног зглоба за вријеме кретања.


FCI група 2


ПИНЧЕРИ И ШНАУЦЕРИ – МОЛОСОИДНЕ РАСE
– ШВАЈЦАРСКИ ПЛАНИНСКИ И СТОЧАРСКИ ПСИ
О расама у FCI групи 2

Ова група се састоји од тешких раса молосоидног типа, али и сточарских паса из планинских подручја. Од највеће важности је да ти пси нису претешки (претјеране тежине) и да имају снажну и јаку конституцију која им омогућује нормално функционисање и кретање без видљивог напора или боли. Уски предњи крајеви, искривљене предње ноге, слаба дошапља или крављи став задњих ногу су неправилност за било коју расу ове групе. Неке од молосоидних раса имају вишак опуштене коже која никада не смије бити претјерана нити узроковати нелагодност псу.Очи увијек морају бити видљиве, не смију бити скривене иза кожних набора, не смију бити ни премале, ни предубоко смјештене, нити преокругле и избочене. Здраво око мора бити критериј који пристаје у пропорције главе. Премали зуби се такође често појављују код молосоидних раса.

Кожа паса мора бити здрава без икаквих знакова нелагодности. Тешко дисање, претјерано тешка глава ношена ниско и пси који производе велику количину слине приликом дисања су такође неправилност.Ово се односи на мале и велике расе истовремено. Претјераност у типу и/или претјераности које штете добробити и здрављу пса требају бити кажњене.
БОРДОШКА ДОГА
Чести проблеми у овој раси су:
• Проблеми с очима;

• Анатомске грешке које резултирају неправилним кретањем због нефункционалности зглобова.

ЊЕМАЧКИ БОКСЕР
Чести проблеми у овој раси су:
• Проблеми са дисањем;
• Иритације коже.

БУЛМАСТИФ
Чести проблеми у овој раси су:
• Проблеми са дисањем који могу резултирати због стегнутих носница и/или претјерано кратких њушки и премало простора у шупљини грла;
• Проблеми с очима, узроковани претјераном количином коже;
• Некоректно кретање узроковано анатомским грешкама попут стрмих сапи и превисоким задњим крајем.
Посебна пажња мора бити посвећена дисању, коректној дужини њушке и смјештају очију те, претјераној количини опуштене коже на глави. Пажња мора бити посвећена и складном кретању.
ЊЕМАЧКА ДОГА
Чести проблеми у овој раси су:
• Проблеми с очима;
• Неправилно кретање узроковано искривљеним дошапљима и слабим стражњим крајем;
• Јастучићи шапе који не дотичу тло;
• ФЛЕWС (усне – лабрње) прејако развијене.
БУЛДОГ

Екстремна грађа ове расе са на примјер претјерано скраћеном њушком и недовољно развијеним носним мостом, узрокују озбиљне здравствене проблеме.

Чести проблеми у овој раси су:
• Проблеми са дисањем;
• Упала коже на њушци ( тешка бора на носу – набори) и око репа;
• Стандард расе јако јасно истиче слободно дисање и складно кретање
којем треба бити посебно посвећена пажња.
НАПУЉСКИ МАСТИФ
Распоред коже ове расе узрокује озбиљне здравствене проблеме у случају претјераности.
Чести проблеми у овој раси су:
• Упала коже и проблеми с очима;
• Неправилно кретање узроковано неправилном грађом костију и слабом грађом уопште.

Посебна пажња мора бити посвећена здравој кожи и очима, као и кретању.Пси са пожељним типичним мачјим, агилним, понешто споријим кретањем са добрим потиском задњих ногу и правилним досегом фронта требају бити посебно цијењени.
МАСТИФ
Чести проблеми у овој раси су:
• Претјерано тешки пси;
• Некоректно кретање узроковано анатомским грешкама попут стрмих сапи и превисоким стражњим крајем.
Посебна пажња треба бити посвећена снажној, складној грађи која омогућава потпору типичној, масивној глави, и чврстом тијелу, те тешким костима. Кретање мора бити складно.

ШАР-ПЕИ
Екстреман тип и карактер коже ове пасмине узрокују озбиљне проблеме са здрављем. Такође и проблеми са очима заслужују посебну пажњу.
Чести проблеми у овој раси су:

• Претјерана количина опуштене коже, текстура која може водити проблемима са очима;

• Проблеми са очима;
• Премале носнице, затегнуте, збијене усне и предгриз.
БЕРНАРДИНАЦ (КРАТКОДЛАКИ И ДУГОДЛАКИ)
Чести проблеми у овој раси су:
• Проблеми са очима;
• Проблеми са кожом;
• Неправилно кретање.


FCI група 3

ТЕРИЈЕРИ
О расама у FCI групи 3

Ова група се састоји од неколико раса са проблемима коже, неправилним зубалима и тенденцијом претјераности типа расе.
АМЕРИЧКИ СТАФОРДСКИ ТЕРИЈЕР
Чести проблеми у овој раси су:
• Тежина и величина ван баланса; посебна пажња мора бити посвећена претјераној краткоћи или дужини ногу, прегрубој глави у односу на тијело;
• Раширени прсти.
БУЛТЕРИЈЕР/ МИНИЈАТУРНИ БУЛТЕРИЈЕР
Чести проблеми у овој раси су:
• Иритације коже и ријетка длака;

• Неправилно обликоване шапе, које нису чврсто затворене, понекад де-
формиране ноге;

• Неодлучно, несигурно понашање.
Минијатурном бултеријеру се треба посебна пажња посветити на краткоћу ногу. Ова раса има нормалну дужину ногу и краткоћа се дефинитивно не би смјела потицати.
ИМАЛСКИ ТЕРИЈЕР
Чести проблеми у овој раси су:
• Агресивност, неодговарајуће понашање према другим псима.
ИРСКИ МЕКОДЛАКИ ПШЕНИЧНИ ТЕРИЈЕР
Чести проблеми у овој раси су:

• Неправилна длака ( вунаста, боја осим свијетло пшеничне, боја сиве сумаглице, тамна њушка, плаве уши);

• Прелагане кости и мало масе.
Пажња треба бити усмјерена на правилну свиленасту длаку. Овај теријер је прије свега радни теријер, и у свим аспектима умјерено грађен.

ЏЕК РАСЕЛ ТЕРИЈЕР
Чести проблеми у овој раси су:
• Искривљене предње ноге;
• Умјерени углови предњих и задњих ногу;
• Неправилно кретање.
Посебну пажњу треба обратити на грађу и кретање.
НОРВИЧКИ ТЕРИЈЕР
Чести проблеми у овој раси су:
• Проблеми са дисањем;
• Екстремно кратко тијело које има негативан учинак на кретање.
ЗАПАДНОШКОТСКИ БИЈЕЛИ ТЕРИЈЕР
Чести проблеми у овој раси су:
• Смањене величине;
• Проблеми са кожом;
• Темперамент.
Пажњу треба обратити на природну, чврсту длаку. Употреба производа у сврху лажирања чврстоће и/или избијељивања длаке треба бити кажњено.
ЈОРКШИРСКИ ТЕРИЈЕР
Чести проблеми у овој раси су:
• Проблеми са дисањем.


FCI Група 4

ЈАЗАВИЧАРИ
О расама у FCI групи 4

Ова група се састоји од јазавичара у 3 различите величине и 3 различита варијетета длаке. Пси су кратконоги, посебну пажњу треба обратити на претјерано искривљене кости и удове.

ЈАЗАВИЧАРИ, СВИ ВАРИЈЕТЕТИ
Чести проблеми у овој раси су:
• Прекратка прсна кост;
• Премала и преуска доња вилица;
• Претјерани углови стражњих ногу што узрокује ограничено кретање.
Посебну пажњу треба обратити на понашање јазавичара. Агресивност треба посебно казнити.

FCI група 5


ШПИЦЕВИ И ПРИМИТИВНИ ТИП ПАСА
О расама у FCI групи 5

У овој групи се налазе пси са прекомјерном длаком или кожом. У неким случајевима то води посебној пажњи за преопуштену кожу и/или претешку длаку; посљедично за одржавање такве длаке.
ЧАУ-ЧАУ
Проблеми узроковани прекомјерном количином коже.
Чести проблеми у овој раси су:
• Проблеми с очима.
ЊЕМАЧКИ ПАТУЉАСТИ ШПИЦ / ПОМЕРАНАЦ
Чести проблеми у овој раси су:
• Отворена фонтанела.
Важно је пазити да је фонтанела затворена.


FCI група 6


ГОНИЧИ, ТРАГАЧИ ПО КРВИ И СРОДНЕ РАСЕ
О расама у FCI групи 6

Ова група се састоји од 3 расе које захтијевају строжи надзор због претјераности у типу и превелике количине опуштене коже.

Веома је важно прегледати све Басет расе пажљиво због неправилно формираног грудног коша са деформисаним ребрима са или без неправилне, скраћене грудне кости. Пажњу такође треба обратити и на јастучиће шапа који не дотичу тло правилно.
АРТЕЗИЈСКО НОРМАНСКИ БАСЕТ
Чести проблеми у овој раси су:
• Слабо развијени грудни кош;
• Претјерано савијене ноге.
БАСЕТ

Претјераности у расној хондодистрофијској грађи и маси могу довести до озбиљних здравствених проблема.

Чести проблеми у овој раси су:
• Прекомјерни и претешки кожни набори;
• Деформисана ребра, прсна кост и ноге.
ПАС СВЕТОГ ХУБЕРТА
Чести проблеми у овој раси су:
• Проблеми с очима;
• Прекомјерни претешки кожни набори.


FCI група 7

ПТИЧАРИ
Без посебних проблема у овој групи.


FCI група 8


РЕТРИВЕРИ, ШПАНИЈЕЛИ И ПСИ ЗА ВОДУ
О расама у FCI групи 8

Ова група се састоји од ловних паса, те су издржљивост и складно кретање посебно важни. Веома је важно разликовати чврстину и прекомјерну тежину.Да би функционисали психички попут ловног пса морају имати стабилно понашање

Поједине расе ове групе пате од проблема са очима и ушима због вишка коже, али то може бити узроковано и због тешких и богато одлаканих ушију.
АМЕРИЧКИ КОКЕР ШПАНИЈЕЛ
Чести проблеми у овој раси су:
• Проблеми с очима.

Пажњу треба обратити на правилне пропорције главе (карактеристике патуљка)

КЛАМБЕР ШПАНИЈЕЛ
Чести проблеми у овој раси су:
• Проблеми с очима;
• Претјерано опуштене очне вјеђе;
• Прекомјерна количина опуштене коже.
ЛАГОТО РОМАЊОЛО
Чести проблеми у овој раси су:
• Плашљивост, повученост и неодлучно понашање.
ТОЛИНГ РЕТРИВЕР
Чести проблеми у овој раси су:
• Нестабилно, неодлучно, понекад и плашљиво понашање;
• Веома мали зуби.
САСЕКС ШПАНИЈЕЛ
Чести проблеми у овој раси су:
• Проблеми с очима;
• Предебела или преопуштена кожа.


FCI група 9


ПАТУЉАСТИ ПСИ И ПСИ ЗА ПРАТЊУ


О расама у FCI групи 9

Поједине расе у овој групи имају екстремну грађу са скраћеном лобањом неразвијеном њушком. Даљње претјеривање у овим стварима би само појачало озбиљне здравствене проблеме.

Велика већина ових раса би требала имати добро развијени, дуги грудни кош са добро заобљеним ребрима која се протежу далеко да омогућују заштиту срца и плућа, те дају опсежну потпору дијафрагми. Одступање представља кратки, отворени грудни кош (прекратка ребра) са кратком грудном кости али и ребра окренута према унутра, те уски грудни кош – све су то озбиљне грешке.

Неке расе у овој групи су богато одлакане што у неким случајевима резултира неправилном, вунастом, прекомјерном длаком, толико тешком да утиче на кретање.
Неке расе, с друге стране, показују кретање без напора, али без искорака као могућу посљедицу слабе мишићне кондиције.
БОСТОН ТЕРИЈЕР
Чести проблеми у овој раси су:
• Проблеми са дисањем.
КАВАЛИР КИНГ ЧАРЛС ШПАНИЈЕЛ
Чести проблеми у овој раси су:
• Патуљасте карактеристике главе.
ЧИВАВА (КРАТКОДЛАКА И ДУГОДЛАКА)
Чести проблеми у овој раси су:
• Отворена фонтанела;
• Екстремно патуљасте карактеристике главе.
Посебну пажњу треба посветити на добро затворену фонтанелу.
КИНЕСКИ ЋУБАСТИ ПАС
Чести проблеми у овој раси су:

• Повреде коже узроковане нездравим и неетичиким бријањем коже у сврху скривања мањка длаке код дугодлаког варијетета;

• Неправилно зубало са искривљеном доњом вилицом и мањком зуба.
Посебну пажњу треба обратити на кожу и правилно зубало.
БЕЛГИЈСКИ ГРИФОН, БРИСЕЛСКИ ГРИФОН, МАЛИ БРАБАНТСКИ ГРИФОН
Чести проблеми у овој раси су:
• Проблеми са дисањем;
• Екстремно патуљасте карактеристике главе.
ЈАПАНСКИ ЧИН
Чести проблеми у овој раси су:
• Проблеми са дисањем;
• Екстремно патуљасте карактеристике главе.
МОПС
Чести проблеми у овој раси су:
• Проблеми са дисањем;
• Претешке носне боре које могу узроковати инфекције коже и проблеме са очима.
ПЕКИНЕЗЕР

Екстремна грађа ове расе са скраћеном лобањом и неразвијеним носним мостом може узроковати озбиљне здравствене проблеме у случају даљњег претјеривања.

Чести проблеми у овој раси су:
• Проблеми са дисањем;
• Претешке носне боре које могу узроковати инфекције коже и проблеме са очима;
• Проблеми са кожом узроковани тешком, вунастом длаком.
ШИ-ЦУ
Чести проблеми у овој раси су:
• Проблеми са дисањем;
• Превелике очи, преизбуљене очи.


FCI група 10

ХРТОВИ
О расама у FCI групи 10

Ова група се састоји од хртова. Складно кретање и снага су од највеће важности.

МАЛИ ТАЛИЈАНСКИ ХРТ
Чести проблеми у овој раси су:
• Екстремне патуљасте карактеристике.

Објављено у ПРАВИЛНИКУ О СТРУЧНОМ РАДУ КИНОЛОШКОГ САВЕЗА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ И КИНОЛОШКОГ САВЕЗА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ;Издавач Кинолошки савез Републике Српске;Уредник;Зоран М. Кос;Бања Лука, 2016. године

THE DOG REPUBLIC (20.5.2020.)