Društvo i kultura

Danas se obeležava Svjetski dan slobode medija

2020-GODINA KOJU JE POJELA VIRUSKORONA

2020-GODINA KOJU JE POJELA VIRUSKORONA
Vrijeme čitanja / Reading Time: 2 min

„Pogoršanje javnog audio-vizuelnog sektora se nastavlja.Polarizovana politička klima, ponovljeni verbalni napadi, nacionalistička retorika … U Bosni i Hercegovini okruženje nije pogodno za slobodu štampe. Etničke podjele osjećaju se u redakcijama  medija, a govor mržnje sve je prisutniji. Novinari se i dalje napadaju, ponekad zbog svog etničkog porekla, ponekad zbog sadržaja koji proizvode. Tužbe za klevetu…“pišu o BiH “Reporteri bez granica”.

THE DOG REPUBLIC / ILUSTRACIJA :https://pixabay.com/  & Behnam Mohammadi, Kayhan london

Gde su granice slobode?

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja. Cilj obilježavanja je afirmacija načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika utjecaja na medije kao i sjećanje na medijske radnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

Svjetski dan slobode medija obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodne štampe.

Ovom deklaracijom se podrazumijeva nezavisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture, a međunarodnoj zajednici je upućen poziv da cenzuru stavi izvan zakona kao nasilje nad ljudskim pravima.

Danas je dobra prilika da se zapitamo:Gde su granice slobode? Da li svi putevi vode u stradanje i neslobodu? Jesu li osuda, zloupotreba, prisila i teror jedina baština od koje društvo još nije odustalo?

„Ne veruj onima koje često kažnjavaju, a na njima se to ne primećuje, ali ni onima koje ne kažnjavaju nikad, a na njima se to primećuje. Najbolje je da ne veruješ nikom. Ali da se ponašaš kao da veruješ svakome.“ kaže Borislav Pekić, autor uspomena iz zatvora imenom “Godine koje su pojeli skakavci”.

KAO ŠTO JE 2020 GODINA-GODINA KOJU JE POJELA VIRUSKORONA!

Anonimni online šaljivdžije je na Fejsbuku pitao, a mi ponavljamo pitanje:„ Stvarno, hoćemo li posle ovog iskustva živeti normalno, ili ćemo živeti kao pre?“

THE DOG REPUBLIC (03.5.2020.)

Linkovi:

https://sr.wikipedia.org/

https://rsf.org/fr/bosnie-herzegovine